La societat estètica

http://www.defensiblespace.com/start.htm (Oscar Newman. 1996. U.S. Department of Housing and Urban Development, Washington, D.C.)

The failure of Pruitt-Igoe represents to many the failure of modernist thinking and high-tech solutions to social problems (rational planning built on objectivist models of human behavior). ‘L’enfosament dels edificis del PruittIgoe Housing de St. Louis el 1972, representa per a molts la mort simbòlica del pensament modernista i la solució dels problemes socials mitjançant la tecnologia (la construcció planificada d’acord amb models objectius del comportament humà).’
Mai no és fàcil descriure una realitat social des de la pertinença a la mateixa. A més, la percepció que de cada període històric tenen els seus contemporanis i la que tindran els que els succeeixin, que tampoc no serà estàtica, serà sempre diferent. Molts cops l’aproximació es fa per refús dels períodes precedents mentre, d’altres, es tendeix a l’assimilació amb d’altres èpoques. Fredric Jameson[1] descriu, en termes d’ideologia política, quatre posicionaments al voltant de la postmodernitat: el postmodernisme antimodernista, és a dir, definit per oposició al modernisme; el postmodernisme promodernista, entès com a nova forma de desenvolupament del modernisme; l’antiposmodernisme antimodernista, oposat al primer per considerar-lo la simple degeneració del segon que rebutja d’antuvi i, l’antiposmodernisme promodernista, que interpreta el postmodernisme com un obstacle per al ple desenvolupament del modernisme.

Aquest esquema es fa encara més complex quan Jameson afegeix actituds políticament progressistes o reaccionaries a cadascuna de les opcions sota les quals classifica el pensament de diferents autors:

ANTIMODERNISTES

PROMODERNISTES

PROPOSMODERNISTES

Wolfe (-)

Jencks (+)

Lyotard (+  / – )

ANTIPOSMODERNISTES

Tafuri (- / +)

Kramer (-)

Habermas (+)

            (+) progressista (-) reaccionari

L’autor considera que la cultura postmoderna és la cultura pròpia de la societat de consum i associa les formes de vida del capitalisme tardà al seu desenvolupament “(…) parece más apropiado evaluar la nueva producción cultural dentro de la hipòtesis de trabajo de una modificación de la cultura misma, con la reestructuración social del capitalisme tardío como sistema” (El giro cultural, 1999: 49). Exposa la discussió entorn del postmodernisme a partir del debat sobre la creació artística, l’arquitectònica en particular. Posa en evidència les contradiccions existents en el si del modernisme que alhora que manté una ideologia antiburgesa suposa el triomf de les avantguardes i la novetat constant; que és universalista i elitista simultàniament; que recolza en les innovacions tecnològiques per acabar creant productes seriats i repetitius. Així l’arquitectura moderna combina la novetat de les construccions amb noves tècniques, els prefabricats, i materials, el ferro i el vidre, amb la seva reproducció en edificacions monòtones i alienants que segueixen un model de fàbrica més que no el d’habitacle humà. D’aquestes contradiccions beu el postmodernisme que, en l’art, suposa una creació eclèctica, un aiguabarreig d’estils i materials que vol recuperar les formes clàssiques sense renunciar a les populars i que en l’ideològic és l’acceptació de la cultura de masses com l’expressió de l’estructura de la nostra societat.


[1] Jameson Fredric. “ Teorías de lo posmoderno”. El giro cultural. Escritos seleccionados sobre el posmodernismo 1983-1998. Horacio Pons (trad.) Buenos Aires: Ed. Manantials, 1999

Anuncis

Un pensament sobre “La societat estètica

  1. Retroenllaç: La Postmodernitat, o mossegar-se la cua el gat | Notícies Efímeres

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s