De plasma a plasma o les “noves cartes al director”

La ironia és una de les formes més intel·ligents de comunicació. Quan s’intenta controlar la societat amb un morrió aquesta sempre és capaç de trobar escletxes que qüestionin el poder i el forcin a reaccionar. La societat, en la figura de la PAH, ha fet el que els mèdia no s’han atrevit. Han assenyalat al cap del govern i li han fet saber “que el rei va despullat”. Aparèixer en una pantalla de plasma no és complir amb el deure de servei a la ciutadania com pertoca a qualsevol institució pública; resumir el missatge de la pantalla no és complir amb la funció informativa que correspon als mitjans de comunicació.

Amb el vídeo de la PAH es torna la dignitat a uns mitjans que massa cops obliden quina és la seva feina: preguntar, traslladar inquietuds, qüestionar versions, analitzar la realitat i transmetre-la a la ciutadania perquè sigui aquesta la que es forgi la seva pròpia opinió en lloc de fer de simple corretja de transmissió ideològica. Sé que no descobreixo res però sorprèn les possibilitats que ofereixen els nous mitjans de comunicació.

Anuncis

2 pensaments sobre “De plasma a plasma o les “noves cartes al director”

  1. Maria Victòria, sembla que estem tant acostumats a que tot ha d’estar mediatitzat per una pantalla que, sovint, ens oblidem de l’essència de la comunicació: parlar de persona a persona. Les rodes de premsa fetes amb qüestionari i sense cap possibilitat de rèplica ja eren un sistema en el que s’emparaven molts polítics i altres personatges públics. Una pràctica buida de sentit informatiu. Possiblement, el president del govern espanyol va fer un pas més en el moment en que, a més a més, es dirigia a l’auditori parapetat darrera d’una pantalla de plasma. Estem davant de rodes de premsa totalment profilàctiques.

    El vídeo de la PAH està fet amb molta gràcia. Plasma per plasma. Una resposta, però, que no deixa de cercar ser efectista en la xarxa… i de nou, tornem a ser esclaus de les pantalles.

    Jesús (unaserpambulleres.blogspot.com)

  2. Sí, Jesús, no nego que sigui efectista però podria també ser “efectiva” si servís per que els mitjans de comunicació reaccionessin. Com és possible que els professionals de la comunicació continuïn acceptant que els polítics, siguin els que siguin, els menystinguin d’aquesta manera? Perquè amb independència de la ideologia de cadascú, tots els mitjans per igual i la ciutadania, a continuació, rebem la burla.
    S’ha parlat molt del “quart poder”, referit als mèdia però, a mi em sembla, que s’ha quedat en un “poder de tercera”.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s