Mattelart i els vasos comunicants

Més informació no implica més coneixement ni tampoc fa més igualitària la societat. Mattelart desmunta les expectatives que les noves tecnologies de la comunicació havien desvetllat quan es va creure que la tecnologia digital, sense límits espai-temporals, democratitzaria les relacions socials i anivellaria les diferències entre les comunitats humanes. El paradigma tecnològic, ens diu, s’ha constituït en una nova industria i eina de propaganda del model de societat occidental més subtil que les anteriors formes de colonització militars o les mercantils; una industria controlada per corporacions amb interessos privats.

Mentre tothom s’emmiralla en el progrés tecnològic, s’oblida que aquest no té raó de ser en si mateix, que conèixer no és col·leccionar informació quan més variada millor sinó fer ús de la informació amb una intencionalitat concreta, i que són els interessos específics els que actuen sobre la societat i la transformen en una o altra direcció. Un món globalment interconnectat no és un món més avançat ni més just mentre les desigualtats en la cobertura de les necessitats bàsiques es mantenen ni quan els avenços tecnològics s’empren per uniformar i anorrear cultures.

Les eines digitals signifiquen un gran avanç sols quan es posen al servei de cada comunitat cultural, quan aporten benestar real als individus i no quan condicionen el seu desenvolupament a imatge de la societat occidental econòmica i culturalment predominant. La societat –les societats- i les noves tecnologies han de funcionar com un sistema de vasos comunicants on benestar i desenvolupament tècnic s’anivellin de manera que els dos creixin en paral·lel.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s