A mode de declaració

Els vasos comunicants descriuen una acció que porta a una situació final d’igualtat a partir d’una desigualtat inicial. Quin paral·lelisme hi ha entre aquest fenomen físic i el món de la comunicació? D’una banda, trobem el fluid: la realitat, els esdeveniments diaris; d’altra banda, els recipients: els individus; entre tots dos es situa la pressió atmosfèrica: els mitjans de comunicació que actuen com a intermediaris contribuint al trànsit del fluid als recipients.

D’acord amb el principi que regeix els vasos comunicants, tots els individus haurien de rebre la mateixa informació, no sols en quantitat sinó també en qualitat. Això es produeix quan els mitjans de comunicació actuen com a transmissors de la informació i dels productes culturals sense manipular-los. Quan els mitjans alteren el fluid i introdueixen elements estranys: interessos econòmics i ideològics, les característiques del fluid es transformen de tal manera que els diferents recipients reben informació desigual, aquells que tenen prou claus interpretatives poden destriar més fàcilment quines parts del fluid són realment interessants i a quins interessos responen, els altres no poden més que engolir allò que els arriba sense que els aporti res.

Cal doncs que, a més de ser la força difusora d’informacions, els mitjans de comunicació treballin un material que tingui unes condicions adequades perquè flueixi correctament, que sigui prou transparent com perquè els receptors, sigui quina sigui la informació que rebin puguin formar la seva pròpia opinió sense que la viscositat del fluid funcioni en benefici d’uns i detriment dels altres.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s